Avui és Dijous llarder o dijous gras, el dia en què tradicionalment comença el Carnestoltes perquè és el dijous anterior al dimecres de cendra. És tradició prendre la botifarra d’ou en aquest dia. També és costum prendre truita de botifarra. A l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar, també es habitual menjar coca de llardons.
El seu
origen es vincula a la vida de pagès. En aquells temps, l’estructura social es fonamentava en la comunitat, que sortia en grup al camp per celebrar l’arribada del Carnestoltes tot menjant coca de llardons i botifarra d’ou
per berenar. Encara avui,
el vestigi més visible d’aquesta tradició són els nens i nenes de les escoles
que acostumen a anar al camp a celebrar el dijous
llarder.
Les festes de Carnaval es caracteritzaven antigament per un consum excessiu de carn de porc. I és que el Dijous Gras marcava la fi d’un període d’alimentació grassa, iniciat amb la matança del porc, per Sant Martí, i seguit del Nadal. Al febrer, el rebost s’havia buidat força, però quedaven encara llardons (el que resta del llard del porc un cop fregit i extret el seu greix) i botifarres. La qüestió era, doncs, afartar-se d’aliments calòrics per preparar-se per a l’abstinència dels quaranta dies de Quaresma.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada